Ledande inom scen & ljusutrustning till teater, event och show
Logga in
Varukorg

VÄLKOMMEN TILL VÅR NYA WEBBSIDA! UPPDATERA DITT LÖSENORD FÖR ATT LOGGA IN HÄR

Lyckad ljusdesign förhöjde Lalehs turné

Det är på och runtom scenerna vi på Bellalite trivs som allra bäst. Förra året levererade vi utrustning till Lalehs stora sommarturné som avslutades med ett jättegig på Tele2 Arena. Hjärnan bakom turnéns ljussättning är ljusdesignern Linus Pansell, som här berättar om sitt hyllade mastodontprojekt.

Linus Pansell har arbetat med ljus i hela sitt vuxna liv. I det egna bolaget Pansell Production arbetar han med ljuset för några av Sveriges största nöjeshändelser, däribland den årliga Melodifestivalen-turnén och andra stora TV-sändningar.

Inför 2023 fick Linus en extra speciell förfrågan. Laleh hade börjat planera för en stor sommarturné, och då hon tidigare gjort några mindre jobb tillsammans med Linus fick han frågan om han ville vara med och skapa ljusdesignen.

– Det här är den typen av uppdrag som jag gillar allra bäst, säger Linus. Ibland kommer man ju in till färdiga förutsättningar, men det är alltid roligare att vara med och rita scenen och därmed skapa helhetsintrycket. Om man får vara med och sätta ljus från början kan resultatet bli så mycket bättre.

I fallet med Laleh hittade duon snabbt en väg till ett effektivt och framgångsrikt samarbete.

– Vi klickade väldigt bra och kunde snabbt börja bygga upp en modell av scenen med hjälp av klossar på ett papper, berättar Linus. Laleh är häftig, för hon skapar sitt eget LED-material, hon gör egna videofilmer och bakgrunder. Därmed har man roliga och spännande förutsättningar att utgå från.

44 meter bred scen

Linus beskriver arbetet som ljusdesigner med en parallell till musiken. Han har tillgång till enuppsjö av olika instrument. Men för att uppnå ett bra resultat måste många instrument användas samtidigt, och harmoni måste uppnås när de verkar tillsammans.

I det här fallet skulle två olika scener användas under turnén; en mindre på 15 meter och en stor på hela 44 meter. Dessutom pågick turnén – som ägde rum utomhus – mellan juli och augusti vilket innebar att varje kväll hade helt nya förutsättningar för dagsljus.

– Det avslutande giget på Tele2 blev det snyggaste och bästa. Då var det helt mörkt under hela spelningen och vi hade full kontroll på röken. Det blev riktigt, riktigt bra, säger Linus.

Till turnén använde Linus Pansell många av sina favoritprodukter från Bellalites sortiment, men det är tre artiklar som gjorde särskilt stor skillnad den här gången.

Den första är ROBE:s klassiska MegaPointe.

– För mig är den ett väldigt användbart instrument, eftersom det är en hybridlampa. Jag kan dels använda den som en beam, men jag kan även vifta runt med den och göra sekvenser i luften, eller lysa upp en specifik person i bandet. Det är inte den absolut senaste eller coolaste produkten, men den är så otroligt pålitlig och dessutom till ett bra pris. Enligt mig är det den bästa hybridlampan som finns.

Även ROBE:s WashBeams fick en naturlig plats i Linus setup:

– Det här är ett liknande scenario. Det finns nyare och ballare grejer, men WashBeamen är riktigt bra och enkelt att arbeta med. Jag vet precis vad jag får och hur den fungerar, och skulle kunna rigga den i sömnen. Dessutom har den styrkan som behövs när du måste ta hänsyn till dagsljus, eller när lamporna ska sitta långt bort.

Innovativ rökmaskin

Den tredje produkten som Linus Pansell vill lyfta är MDG:s rökmaskin theONE, som utmanar traditionell rökmaskinsdesign. 

– Det som är unikt med den här är att de byggt ihop fläkt, gastub och allt annat som behövs i en och samma vagn. Det gör den väldigt enkel att arbeta med. Dessutom har maskinerna hög och bra output, säger Linus, och fortsätter:

– Jag uppskattar också att de här maskinerna snabbt kan skifta över från haze mode till att faktiskt få ut en stor mängd rök. Det är effektivt när man står utomhus och röken snabbt kan förflytta sig. Under turnén hade jag med mig fyra sådana maskiner, vilket jag tror är alla som finns i Sverige.

När turnén nu är över blickar Linus Pansell tillbaka på ett väl utfört arbete, som han är mycket nöjd och stolt över.

– Jag är faktiskt otroligt nöjd. Det har varit kul hela vägen och det känns väldigt skönt att Laleh vågat lita på mig så mycket. Jag vill också rikta ett stort tack till resten av teamet som arbetat med det här. De har arbetat väldigt hårt, men det resulterade också i ett riktigt bra resultat.